Antwoorden op de meest gestelde vragen rondom houtbouw

17 juni '24

Houtbouw is een duurzame manier van bouwen, niet gek dat het steeds populairder wordt. Toch is het voor veel mensen nog onbekend terrein en gaan er veel spookverhalen de ronde. Om te zorgen dat jij straks met een gerust hart je nieuwe woning in Wilderszijde koopt, beantwoorden we graag de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp.

Is houtbouw wel goed voor het milieu?

Duurzaam geproduceerd hout groeit meerdere malen terug binnen de levensduur van een gebouw. Hout is met goed bosbeheer een zeer duurzaam bouwmateriaal. Bossen worden duurzaam beheerd door niet te veel te kappen. Na het kappen van bomen worden nieuwe bomen aangeplant. In een duurzaam beheerd bos wordt de vitaliteit en biodiversiteit gehandhaafd en soms zelfs verbeterd. Hout is daarom passend in een duurzame circulaire gedachte. Het gebruik van hout draagt ook bij aan CO2-reductie, wat leidt tot het afremmen van de klimaatverandering. Win-win dus! CO2 wordt opgeslagen in de houten bouwmaterialen, terwijl bij de productie van beton en bakstenen juist veel CO2 vrijkomt.

Is een houten huis brandbestendig?

Ja, brandveiligheid kan goed gegarandeerd worden in een houten woning. Massief hout is namelijk niet makkelijk ontvlambaar. Brand bij (massieve) houtbouw verloopt volgens een zeer voorspelbaar karakter. Wanneer een houten gebouw in brand staat, wordt als eerste de buitenste laag aangetast (verkoold). Terwijl deze buitenste laag langzaamaan verkoolt, behouden de binnenste lagen hun volledige constructieve capaciteit. De duur van het verkolen van de buitenste lagen wordt de inbrandsnelheid genoemd, die per houtsoort berekend wordt. Tot slot wordt de brandwerendheid verhoogd door middel van brandvertragende platen.

nieuwbouw bergschenhoek houtbouw

Is een houten huis gehoriger?

Hout is lichter dan beton en absorbeert daardoor minder geluid en trillingen. Door de combinatie van verschillende oplossingen, bijvoorbeeld dempers en ankerloze spouwmuren, wordt het geluid voldoende geabsorbeerd. Houtbouw voldoet zo aan de eisen waar elke woning aan moet voldoen en is daarom niet gehoriger dan traditionele bouwmaterialen als beton en kalkzandsteen.

Is hout net zo stevig en weersbestendig als beton?

Hout is minder zwaar dan beton en is juist bekend om het lichte, flexibele en toch sterke karakter. Door de combinatie van deze eigenschappen is hout ook een geschikt en betrouwbaar bouwmateriaal voor woningen. De ervaring leert dat houten gebouwen, mede door de flexibiliteit en de sterkte, bij bijvoorbeeld stormen of aardbevingen minder schade oplopen dan “traditioneel gebouwde” gebouwen. In gebieden, zoals Groningen, waar de kans op aardbevingen groter is, gaat de voorkeur om die reden vaak uit naar houtbouw.

Bron: Van der Lugt, Dr. ir. Pablo. Houtbouwmythes ontkracht het onderscheid tussen fabels en feiten. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op
Ook wonen in Wilderszijde? Bekijk hier het aanbod